Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Smanjuje se broj nezaposlenih na općini Maglaj

img

U prvih šest mjeseci posao pronašlo 680 osoba

Iz mjeseca u mjesec nezaposlenost se smanjuje na području maglajske općine, tvrde u Birou za zapošljavanje Maglaj. U prvih šest mjeseci zaposleno je 680 osoba, dok je broj onih koji su ostali bez posla daleko manji. Od 680, najviše ih je posao našlo na području općine Maglaj, a 83 osobe su zaposlene u inostranstvu, najviše u Hrvatskoj i Sloveniji. „Na početku 2017.godine imali smo 4.350 nezapolenih, a na kraju juna ove godine 4.220. Od početka godina do danas zaposleno je 680 osoba, najviše na području općine Maglaj. Van granica BiH zaposlile su se 83 osobe, najviše u Hrvatskoj (47) i Sloveniji (21), nešto manje u Njemačkoj i Italiji“, rekao nam je Samir Bajrić, šef Biroa za zapošljavanje Maglaj.

Najviše se traže građevinski radnici

Osima poslodavaca sa područja općine Maglaj, sve češće stižu zahtjevi i sa područja drugih općina pa i inostranstva za radnom snagom. Pored KV krojača, najviše se traže KV majstori zidari, tesari i armirači. „Sve češći dobijamo zahtjeve poslodavaca koji nisu sa područja općine Maglaj. U tim zahtjevima prednjače poslodavci sa područja općina Tešanj i Žepče ali i poslodavci iz Lukavca i Sarajeva. Sedmično dobijamo barem dva oglasa iz Slovenije, a traženi su bravari, CNC zavarivači i  krovopokrvači“, pojašnjava Bajrić i dodaje da kada god su prilici iz Biroa pošalju signal prema obrazovnim ustanovama šta se to od kadra najviše traži. U Birou za zapošljavanje očekuju da se i u narednim mjeseci nastavi trend smanjenja nezaposlenih jer neki poslodavci već najavljuju potrebe za novim radnicima. Kako navodi Bajrić, na kraju godine broj nezaposlenih na općini Maglaj mogao bi biti oko 4.000. Smanjenju broja nezaposlenih doprinose i poticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje Ministarstva za boračka pitanja ZDK i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 Na kraju juna u BiH 448.071 nezaposlenih osoba

Na kraju juna u Bosni i Hercegovini bilo je 448.071 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 1.996 osoba. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 247.641 ili 55,27% su žene. Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 872 osoba, u Republici Srpskoj za 1.094 osobe i u Brčko distriktu BiH za 30 osoba. Najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine osobe sa trećim stepenom obrazovanja KV radnici 32,32%, te radnici sa SSS 28,03%. U junu je brisano ukupno 18.661 osoba sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 12.572 osobe. Istovremeno je za 7.271 osobu prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 4.275 novih radnika, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 N.Br./maglaj.net