Ponedeljak , 26. Aug, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspješno prvo polugodište u Gimnaziji ''Edhem Mulabdić'' (FOTO)

img

Ulaganja u mlade ljude itekako se isplate

U Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ zadovoljni su rezultatima u učenju i vladanju tokom prvog polugodišta, realizovanim vannastavnim aktivnostima i projektima. „Kada mnogi misle da je trud i rad prosvjetnih radnika devalviran i na marginama savremenom života, vi dobijete satisfakciju. Nedavno su se medju nagrađenim studentima Federacije BiH našla tri nekadašnja gimnazijalca, Samir Ustalić, Jasmin Ćatić i Šahzudin Mahmić kao najbolji studenti na svojim fakultetima“, rekla nam je u razgovoru Amela Hidić, direktorica Gimnazije.

12 gimnazijalaca ima sve petice

Od 160 gimnazijalaca, njih 148 sa uspjehom je završilo prvo pologodište, dok 12 učenika ima jednu ili više slabih ocjena Odličnih je 64, a 12 je sa prosjekom 5,0, vrlodobrih je 61 učenik te 23 učenika sa uspjehom dobar. Srednja ocjena na nivou škole je 3,98. Tokom polugodišta učenici su napravili 5.489 izostanaka, od koji je 341 neopravdan. Najviše učenika, 140, ima primjerno vladanje. „Posebno bih pohvalila sve učenike sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem, te grupu učenika koji su školi uvijek na raspolaganju kada se realizuju neki projekti“, istakla je direktorica Hidić i dodala da su opredjeljene mjere kako bi prolaznost učenika na kraju školske godine bila bolja.

Tokom godine realizovaće se brojni projekti

I ove godine Gimnazija će učestvovati u brojnim projektima, a jedan od njih je i „Multietnička zajednica 3“ kojim će kooridinarati profesorica Mirela Jašarević. U Konjicu će sredinom februara grupa učenika, zajedno sa profesoricom historije Sanelom Kotorić učestvovati na još jednoj sesiji projekta „Zapadni Balkan - Model međunarodnog krivičnog suda“ – MICC. Radi se o projektu u koji je Gimnazija uključena već pet godina. „Radimo i na organizaciji IT Challenge 5 te na projektu  'Pokreni se i budi najbolji što možeš', koji podarumjeva volonterski rad, saradnju sa lokalnom zajednicaom i svima kojima mladi mogu pomoći“, rekla nam je Amela Hidić.

Gimnazijalci aktivni članovi zajednice

Kraj godine obilježila je akcija "Jedan slatkiš, jedno dijete". „Poklonima smo uljepšali prazničnu atmosferu u osam porodica u stanju socijalne potrebe i izmamili osmijeh na licu najiskrenijih bića koja daju i uzimaju ljubav na najljepši način. Njihovu radost i iskrene osmijehe zadržali smo u srcima, jer te trenutke nismo dijelili putem fotografija. Privatnost i dostojanstvo nije vrijedno niti jednog 'like' i treba ga poštovati“, rekao nam je Mirza Bradarić, predsjednik Vijeća učenika. Vrijedno je naglasiti da su članovi Vijeća učenika volonitirali u Dječjem vrtiću i Staračkom domu. „Ponosan sam da smo pokazali empatiju i prema malima ali i osobama starije životne dobi i da smo im dan uljepšali svojim prisustvom, lijepom pjesmom a pomogli i u svakodnevnim obavezama“, rekao nam je gimnazijalac Denis Suljaković. Inače, tokom polugodišta realizovano je nekoliko posjeta kompanijama 'Natron Hayat', 'DITA' te Centru za robotiku Tuzla kako bi se učenici i praktično upoznali sa onim što uče na nastavi.


Nedavno su se medju nagrađenim studentima Federacije BiH našla tri nekadašnja gimnazijalca, Samir Ustalić, Jasmin Ćatić i Šahzudin Mahmić kao najbolji studenti na svojim fakultetima


N.Br./maglaj.net