Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pazarni dan u Maglaju: Kupci ne žale platiti malo više za kvalitetno voće i povrće (FOTO)

img

Priprema zimnice duboko je ukorjenjena i u tradiciju maglajskih prostora. Vrijedne domaćice već su se bacile na posao, mahale i kuće mirišu na ajvar i pekmeze, kiseli se povrće. Rijetki su oni koji kažu da radije kupe gotov prozivod, nego da sami prave zimnicu. Početak ljeta sa puno padavina a kasnije suša, gotovo su prepolovili urod, tvrde poljoprivrednici. Ali, upoređujući cijene od ove i prošle godine, velike razlike i nema.

Rijetki su koji kupuju gotovu zimnicu

I ove srijede, kada je u Maglaju već decenijama pazarni dan bilo je živo, tezge prepune sezonskog voća i povrća, moglo se kupiti gotovo sve sve što treba za pripremu zimnice. Šerifa Avdić iz Ozimice kod Maglaja iskoristitće povrće koje je sama proizvela. „Na pijaci sam samo kupila šljive za džem. Đuveč sam već pripremila, pokiselila salate i paprike. Sve prirodno pravim, od povrća koje proizvedem i meni se itekako isplati pripremiti zimnicu“, priča nam Šerifa. „Praviću sve kao i do sada turšije, salate, pripremiti voće i povrće za zamrzivač. Vlastita zimnica se itekako isplati pogotovo kupujete domaće, od provjerenih proizvođača, a i cijene su povoljne“, priča nam Halida Suljaković. Fadila Hasančić nam kaže da, kako živi sama, zimnicu ne pravi nego kupuje po potrebi. Samo u svoju zimnicu vjeruje i Vahida Mahmutagić. „Planirala sam pokiseliti paprike, pripremiti sataraš, pinđuir, kasnije  kiseliti kupus.  A cijene su solidne, kakvo je vrijeme takve su i cijene“, rekla nam je Vahida. Sanela Muslija iz Šija tvrdi da mušterijama nije problem platiti veću cijenu za kvalitetniji proizvod. „Što je kvalitetnija roba, narod kupuje bolje, ne žale platiti. Cijene mislim da su solidne, pogotovo što se urod prepolovio prvo zbog kiše u maju i junu, a kasnije su došle suše“, priča nam Sanela. Ni Almir Džafić iz Tujnice kod Maglaja se ne žali. „Cijene su dobre, kupaca ima. Zadovoljni su, ko je jednom kupio kod mene ponovno se vraća“, hvali se Almir.

Pijačni barometar

Na maglajskoj pijaci paradajz se plaćao od 1,00 do 2,00 KM, paprike, krastavice i kupus po marku, mrkva i patlidžan 1,50, krompir 0,80, vrećica luka bila je 3 KM, a gajba paradajza od 11 kilograma mogla se kupiti za 8 KM. Crvene paprike za ajvara bile su 2,00 KM, a mohune 3 KM. Kilogram šljiva koštao je 1,50, a na gajbu 1,00 KM za kilogram. Po 2,00 KM plaćale su se breskve, nektarine, banane, kruške su bile od 1,00 do 2,00 KM, jabuke 1,50 a grožđe 3,00 KM.


N.Br./maglaj.net