Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dan državnosti BiH svečano obilježen u Maglaju (FOTO)

img

"Zaborav je zločin!“

Svečanom akademijom i polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana žrtvama agresije 1992-1995.godina te biste narodnih heroja Sulejmana Omerovića-Cara i Petra Dokića te prvoborca Ibrišima Obralića, u Maglaju je dostojanstveno obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 Završena prva faza sanacije Spomen parka Čakalovac

U povodu Dana državnosti ozvaničen je kraj radova prve faze sanacije Spomen parka Čakalovac. Zahvaljujući projektu „Maglajski duh antifašizma-jučer, danas, sutra“ ostvarila se dugogodišnja želja članova Udruženja antifašista i boraca NOR-a o barem djelimičnoj sanaciji „Partizanskog groblja-Spomen parka Čakalovac“. Naime, za projekat koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda, dobili su blizu 20.000 KM, a trećina iznosa iskorištena je za prvu fazu sanacije Spomen parka Čakalovac.





Spomen park je podignut 1957.godine, proširen 1985., a tokom godina agresije 1992-1995., ovo područje je znatno devastirano. Sa obnovom i zaštitom ovog spomenika počelo se još 2000.godine. „Dijete sam iz onoga rata i vrlo poštujem tekovine antifašizma. Ovaj projekat odličan je potez maglajskih antifašista“, rekao je građanin Ismet Mujkanović. U okviru prve faze izvršena je sanacija centralnog spomenika, popravljena je pristupna staza sa rampom, a izvršena je i potpuna sanacija desnog krila spomenika. „Ovaj i drugi spomenici stalno nas podsjećaju na žrtve antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Oni su dali svoje živote, a mi, generacije poslije njih, se moramo boroti protiv zaborava i iskrivljenja historiskih činjenica, jer kako historija kaže 'Zaborav je zločin' posebno u ova teška vremena kada se fašizam širi i ulazi u sve pore života naše držae BiH“, rekao je Radovan Gorčinović, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a.  „UNDP je prepoznao ovaj projekta kao značajan za lokalnu zajednicu jer može uticati na jačanje lokalne demokratije u Maglaju, pa smo ga podržali sa lokalnim vlastima“, dodala je Alkesandra Kuljanin, PR UNDP u BiH.

Organizovan i kviz znanja

U povodu Dana državnosti organizovan je i kviz za učenike osnovnih i srednjih škola o poznavanju historije Maglaja i Bosne i Hercegovine u periodu 1941-1945. i 1992-1995.godina, na kojem je učestvovalo ukupno šest ekipa. Nakon uzbudljivog takmičenja, u konkurenciji osnovnih škola prvo mjesto podijelile su ekipe Osnovne škole Maglaj i Osnovne škole Novi Šeher, dok je drugo mjesto paripalo Prvoj osnovnoj školi Maglaj. U kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto osvojila je ekipa Gimnazije, drugo Mješovite srednje škole, dok je na trećem mjestu takmičenje završila kombinovana ekipa srednjoškolaca. Svi učesnici su nagrađeni izletom u Jajce 30.novembra, dobili su i knjige o temi antifašizma, a njihove škole historijske karte.








N.Br./maglaj.net