Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Izgrađen najveći stambeno-poslovni objekat nakon rata

img

U Maglaju je završena izgradnja najvećeg stambeno-poslovnog objekta u poratnom periodu. Investitori su bile firme „Alu Wood Inžinjering“ sa 85% učešća te Mljekara „Saraj Milk“ sa 15% učešća. Radi se o objektu koji se sastoji od dvije lamele spratnosti pet odnosno šest spratova, u prizemlju objekta je 9 poslovnih prostora, 60 je stanova, a u podrumu su 34 garažna mjesta.

Stanovi su površine od 36 do 75 metara kvadratnih, a prodavali su se po cijeni od 1.350 KM sa PDV. Procjenjuje se da je tržišna vrijednost objekta 7 miliona KM. Prema riječima većinskog investitora Nesiba Serhatlića, realizacija cijelog projekta trajala je više od dvije godine, a sama izgradnja 15 mjeseci. „Nakon godina rada po terenu, odlučili smo se za investiciju u Maglaju, a vodili smo se činjenicom da stanova uvijek manjka. Opredijelili smo se za gradnju stanova uz nešto niže cijene, a prema potrebama kupaca. Do početka pandemije, dakle u toku gradnje, imali smo prodanu polovinu stanova. Onda je nastupilo kratko zatišje, a u ovom trenutku za tržište je ostao tek jedan stan“, rekao nam je investitor Nesib Serhatlić iz firme „Alu Wood Inžinjering“ i posebno naglasio učešće lokalnih firmi u ovom projektu te pomoć općinskih vlasti.

 

Da li će u Maglaju biti izgrađen 'soliter-blizanac'?

 

Firma „Alu Wood Inženjering“ još prošle godine počela je novu investiciju i to kupovinom objekta koji je bio u vlasništvu PBS Sarajevo, na placu površine 1.300 metara kvadratnih. „U toku je zakonska procedura, izmjena reguacionog plana, a nadam se da bi u aprilu mogli početi sa pripremnim radovima. Planiramo izgradnju obekta koji bi se ambijentalno trebao uklopiti u ovaj dio grada gdje se već nalazi soliter sa 14 spratova, sportska dvorana i stambeni objekti. Zainteresovanih za kupovinu stanova već ima“, rekao nam je Serhatlić i nastavio.

Dvije su varijante kako bi budući objekat trebao izgledati, jedna je da gradimo objekat od sedam spratova, a druga koja je vrlo vrlo izazovna i primaljiva je da možda gradimo solitar 'blizanac' postojećeg. Vidjećemo koja je od ideja optmialna, jer nemamo namjeru gradnjom nikoga ugroziti niti graditi nešto što nije u skladu sa regulacionim planom, tehničkim normativima, te procedurama i principima u procesu gradnje. Očekujemo i podršku lokalnih vlasti, prije svega zbog vrlo zahtjevnog projekta, a procjenjujemo da bi gradnja trebala trajati oko dvije godine“, rekao nam je Nesib Serhatlić iz firme „Alu Wood Inžinjering“.



N.Br./maglaj.net