Utorak , 30. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dan šehida dostojanstveno obilježen u Maglaju (FOTO)

img

I DALJE ČINITI SVE DA SE ZABORAV NE DESI

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, od 23. januara 1995. godine, u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Dan šehida dostojanstveno je obilježen i u Maglaju. Na šehidskom mezarju Podborik okupile su se šehidske porodice, članova boračkih udruženja, nekadašnji pripadnici Armije R BiH, obilježavanju ovog dana prisustvovali su i Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik, ministri za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH i ZDK Nedžad Lokmić i Adnan Sirovica, mr. Nevres ef. Hodžić, glavni imam MIZ Maglaj, Reuf Husejnović, predsjednik IO Medžlisa, kao i imami maglajskog Medžlisa.

„Bol i tuga nikada ne prestaju“

Tokom agresije na maglajskom području poginulo je više od 500 boraca. Od jutarnjih sati, na šehidsko mezarje Podborik počeli su stizati majke, očevi, braća, sestre, rodbina i prijatelji. Fatiha i suze za one koji su za slobodu Maglaja i Bosne i Hercegovine dali ono najvrijednije što su imali. Envera Joldića zatičemo pored mezarja brata Enesa koji je poginuo u Jablanici 8.novembra 1995.godina, na samom kraju rata. „Nije imao ni 30 godina kada je poginuo. Redovno dolazim na Podborik, majka je preselila, otac je slab, ali zato sam ja tu. Onakav brat i sin kao što je bio Enes jednom se rađa, on je dao sebe za Bosnu i Hercegovinu. Njegovi sin i kćerka imaju četvoro djece, a on bi danas, da je poživio, sigurno uživao sa svojim unucima“, ispričao nam je Enver.

Bol i tuga nikada ne prestaju. Porodice čuvaju sjećanja na svoje sinove i kćeri, a mi jako držimo do toga i dolazimo na Podborik, da ne zaboravimo“, kazao nam je Fahrudin Musić, čiji je brat Muhidin imao tek 19 godina kada je poginuo.

Na Podboriku proučen Jasin

Program obilježavanja Dana šehida na šehidskom mezarju Podborik počeo je učenjem Jasina i fatihe pred duše šehida kojeg su proučili imami Medžlisa IZ Maglaj, a prisutnima su se obratili Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i mr.Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. „Mi smo našu Bosnu i Hercegovinu sačuvali, mi smo završili rat, ali nije završena borba za našu BiH. Moramo je braniti od stalnih napada, a jedno od naših najjačih oručja je istina. Istinom dokazujemo svima onima koji žele da promijene karakter rata u BiH, koji hoće da laž bude istina, da je ovdje bio nekakav građanski rat, da je ovdje bio nekakav vjerski rat, istinom dokazujemo da je bila agresija na Bosnu i Hercegovinu. Agresija u kojoj su sve bh patriote, svojom hrabrošću i ljudskošću, branili BiH. U biti Armije R BiH nije bio zločin, nego je bilo herojstvo, žrtva i želja da odbranimo našu domovinu. Odbranili smo je i branićemo je. Nadam se da će uskoro biti usvojena i Rezolucija UN-a o genocidu koji je počinjen u Srebrenici, koja će biti dodatni pečat i potvrda istini koju mi govorimo“, poručio je načelnik Mahmutagić.

Mi, kao narod, imamo dvije velike opasnosti ispred nas. Jedna opasnost koja bi mogal biti pogubna za naš narod i našu državu jeste zaborav, a druga je nejedinstvo. Kakav će biti ishod borbe protiv ovih opasnosti, zavisi od nas. Mi činimo sve kako se ne bi desio zaborav. Danas na hiljade imama, zajedno sa svojim džematlijama, predstavnicima vlasti i boračkih udruženja, obilaze naša mezarja i prisjećaju se značaja šehida i njihove žrtve. Sačuvati naše jedinstvo puno je teže i to je zadatak svih nas. O tome moramo razmisliti. Mi se danas prvenstveno okupljamo radi nas samih, da ono što nam se desilo prije tri decenije i ono što nam se dešavalo u predhodnim stoljećima, više ne bi desilo“, kazao je između ostalog Nevres ef. Hodžić, glavni imam MIZ Maglaj.

U Novoj gradskoj džamiji proučiće se tevhid

U povodu Dana šehida, organizovani su obilasci i ostalih šehitluka na području maglajske općine. Delegacija MIZ Maglaj obićiće šehidsko mezarja u Jablanici i Moševcu, kao i obnovljeno spomen-obilježje u Bradićima. U Novoj gradskoj Vali Recep Yazigioglu džamiji u 12,30 biće proučen tevhid.

 

N.Br./maglaj.net