Utorak , 30. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnosti Udruženja boraca ''327. VITEŠKA'': Obnavljaju se spomen-obilježja proistekla iz vremena odbrambeno-oslobodilačkog rata (FOTO)

img

U posljednje vrijeme svjedoci smo da se obnavljaju i restauriraju spomen-obilježja proistekla iz vremena odbrambeno-oslobodilačkog rata pa su dobila ljepši izgled. Zasluga je to članova Udruženja boraca „327. VITEŠKA“, a uređenje spomen-obilježja njihova je stalna aktivnost.

Aktivnosti koje provodi naše udruženje u ovoj godini je sanacija, djelimična ili potpuna restauracija spomen-obilježja koja su proistekla iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95.godina. Dobili smo pomoć Općinskog Načenika i resorne Službe, ostvarili saradnju sa lokalnom zajednicom, kao i izvođačima radova. Tako je potpuno restaurirano spomen-obilježje civilnim žrtvama rata u ulici Antuna Hangija, postavljena je nova ploča na spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću u Starom gradu, na šehidskom mezarju Podborik restaurirana je spomen-ploča kao i centralni nišan, u spomen-parku „Velika kuća“ rekonstruisane su ploče na kojima su ispisana imena ubijene djece Maglaja“, kazao nam je Nedim Ibrahimefendić, predsjednik Udruženja boraca „327. VITEŠKA“ i dodao da se radi tek o prvoj fazi radova. Projekata još ima, najavio je Ibrahimefendić, ostavrena je saradnja sa resornim ministarstvima na nivou Federacije BiH i ZDK da bi se realizovalo još projekata u ovoj godini, a o kojim se to projektima radi, javnost će biti upoznata na vrijeme.

Od javnosti dobili sve pohvale

Reakcije javnosti su vrlo pozitivne, prije svih od porodica šehida-poginulih branilaca, kao i ostalih građana koji su nam rekli da je bilo krajnje vrijeme da se neko pozabavi i spomen-obilježjima. Novac nije problem, a ni situacija nije toliko teška da se ovo nije moglo realizovati. Bilo je potrebno tek malo dobre volje i želje da se nešto uradi. Naše udruženje direktno ili indirektno učestvuje i u drugim projektima na području naše općine, ali ne želimo da se vidimo. Mjesne zajednice na određenim područjima su nosioci aktivnosti, a mi im pomažemo koliko možemo. Mi smo nosioci obilježavanja Dana brigade, što želimo podići na još viši nivo i da ovom datumu damo još veći značaj. Želja nam je takođe reaizovati projekat uređenja spomen-sobe 201./ 327.“Viteške“ brdske brigade, za što imamo podršku lokalne kao i sa viših nivoa vlasti. Sada nam slijedi obezbjedjenje adekvatnog prostora, a nakon toga bi krenuli u prikupljanje dokumentacije i aretefakata za spomen-sobu Javljaju nam se građani, žele ustupiti ono što su sačuvali kod svojih kuća nakon agresije – od lampi, bubnjića, dijelova uniformi, dakle svega onog što bilo interesantno da se postavi u jednom muzeju“, dodao je Ibrahimefendić.

U udruženje su svi dobro došli

Kako ističe naš sagovornik, namjera je takođe obezbjedjenje podataka o svim poginulim pripadnicima Armije R BiH sa područja drugih općina i brigada. Želja im je da se na jednoj spomen-ploči u Parku ljiljana nadju imena poginulih boraca 314., 303., 373.brigade iz Tešnja, Zenice, Busovače, Živinica jer oni su dali svoje živote braneći Maglaj i njegove stanovnike. Za ovu aktivnost potrebna je dobra priprema, a ovim bi se i ispravila nepravda prema borcima koji su poginuli na maglajskom ratištu. „Rekao bih da su svi građani članovi našeg Uruženja i svi su dobro došli da pomognu u aktivnostima koje realizujemo, ličnim angažanom ili finansijskim sredstvima. Udruženje nema profesionalnog sekretara, sve što radimo, radimo na dobrovoljnoj bazi uz pomoć općine koja sufinansira troškove za struju, vodu, telefon, internet, kao i potrošni kancelariski materijal, a dobili smo i prostoriju za rad, na čemu smo jako zahvalni. Ostalo su sve donacije naših privrednika, nekadašnjih boraca koji sada imaju svoje firme, okrenuli smo se i prema Federaciji BiH i ZDK od kojih očekujemo pomoć u realizaciji budućih projekata. Posla ima, volje ima, a ima i novca, samo ga treba pošteno opravdati“, kazao je na kraju razgovora Nedim Ibrahimefendić, predsjednik Udruženja boraca „327. VITEŠKA“.





 


N.Br./maglaj.net