Subota , 18. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesto u nedjelju slave najveći i najradosniji praznik – Vaskrs

img

SVEČANO ĆE BITI I U HRAMOVIMA MAGLAJSKE PAROHIJE

Vaskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik, kojim se obilježava dan, kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. To je praznik mira, ljubavi, porodične sreće, zajednice i darivanja. Praznikom Cvijeti u nedjelju, počela je Strasna sedmica.

Juče je bio Veliki četvrtak, dan kojim počinju Dani Vazmenoga Trodnevlja. Danas je Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu, dan kada je Hristos razapet na Gologoti. Sutra je Velika subota, koja završava Vazmenim bdijenjem, koje uvodi u nedjelju Hristova uskrsnuća.

„Vjerujem da se većina vjernika pridržavala pravila posta, ne samo odricanja od hrane, da su činili dobra djela i čuvali se rđavih dijela. Strasna sedmica počela je u nedjelju sa praznikom Cvijeti kada Hrist kao car ulazi u Jeruzalem, a kada ga djeca i odrasli dočekuju sa palminim grančicama, onako u carskom dostojanstvu govoreći – Osana na visinama, blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje, da bi ga samo za nekoliko dana kasnije, isti taj rod ljudski osudio Gospoda na ono najgore moguće, na smrt. Ničim kriva i nikome dužna, izdadosmo bezgrešnoga, izdadosmo prevječnoga, osudismo ga i prodadosmo ga za samo 30 srebrenika. Rod čovječiji nakon toga okajava svoje grijehe kroz historiju, kroz post i molitvu ne bili smo se ponovno udostojili visina blagodati duha svetoga i sjedinja sa Hrisom u carstvu nebeskom, da bi smo se barem malo iskupili za ono što smo učinili. Sinoć smo se večernjem bogosluženjem sa čitanjem 12 stradalnih jevanđelja, kada smo se podsjetili svih događaja, kada Hristos ustanovljuje svetu tajnu pričešća, kada nam ponovno ostavlja sebe iz prevelike ljubavi prema čovjeka da bismo imali načina da se udostojimo Njega i da se udostojimo života u vječnosti. Na veliki petak, mi tugujemo, danas je strogi post, uveče služimo večernju molitvu i iznosimo plašatanicu na kojoj je izboražen lik Hristovm, polažemo ga u hristov grob, simbolički obavljamo pogreb Gospoda Hrista i čekamo najradosniji i najveći praznik, čekamo čudo nad čudima – vaskrsenje raspetoga. Pozivam sve vjernike da u ljubavi, u hrišćanskoj slozi, u miru dočekamo varskrsenje Gospoda našega Isusa Hrista uz našu rodbinu, prijatelje i komšije, sve ljude dobre volje, onako kako to dolikuje u sveopštoj radosti, ako Bog da“, izjavio je za naš portal protonamjesnik Vladimir Kukić, paroh maglajske parohije

U ponoć sa subote na nedjelju u hramu Svetog Ilije Proroka biće služena Sveta Liturgija, a na vaskršnji ponedjeljak, kada je i Đurđevadan, Sveta Liturgija u maglajskom hramu služi se u 9, a u Docu i 11 sati. Na vaskršnji utorak, u hramu u Maglaju, Sveta Liturgija se služi od 9 sati. Uoči Vaskrsa uređena je porta hrama, kao i sam hram. Krase ga lijepi cvjetni aranžmani – poklon cvjećare „Bonsai“. „Želio bih se prije svega zahvaliti vlasnicima cvjećare 'Bonsai' Fadili i Azuru Smajić koji su nam ponovno darovali predivne cvjetne aranžmane, vide se vrijedne ruke i puno ljubavi. Vjernicima iz sveg srca i najtoplije čestitam praznik Vaskrsenja uz najradosni pozdrav – Hristos vaskrse!“, poručio je protonamjesnik Vladimir Kukić.


N.Br./maglaj.net