Nedjelja , 19. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Kako će nepovoljni vremenski uslovi uticati na prinose u poljoprivredi?

img

MANJE PRINOSE OSJETE ONI KOJI IMAJU TVORNICE POD OTVORENIM NEBOM – POLJOPRIVREDNICI

Svjedoci smo da je protekla zima ponovno bila bez snježnih padavima, a rano proljeće bez kiše. Poljoprivrednici tvrde da će to uticati na pronose žitarica, ali i proizvodnju povrća na otvorenom. Snijeg i mraz u aprilu u nekim područjima preplovili su urod voća, a stradali su i plastenici usljed težine snijega. Da li će i koliko posljednje padavine poboljštati situaciju kod poljoprivrednih proizvođača ostaje ipak da se vidi. „I lajici i iskusni poljoprivrednici vide nagle klimatske promjene koje se dešavaju zadnjih godina. Temperature rastu, posljednji godina snijega nema, nema niskih temperatura što se posebno osjeti u proizvodnji ozimih žitarica, a ni vegetacija ne miruje kada bi trebala. Snijeg je taj koji optimizira vlagu u zemljištu“, kazao nam je Dragomir Dunđer, dipl.ing.poljoprivrede i nastavio. „Vrijeme vremenu odgovori, kako se ono kaže. To šteti posebno onima koji imaju tvornicu pod otvorenim nebom – poljoprivrednicima. Usljed snijega i mraza u aprilu zabilježene su štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama, kao i voću. Poljoprivrednici muku muče, ali uvijek im savjetujem da slušaju struku, da prate vremensku prognozu, da preveniraju sve ono što mogu. Posljednjih dana ima koliko-toliko padavina, temperature su optimalne, zračni režim je dobar. Vidjećamo kako će biti dalje, rekao bih i da je sve u Božijim rukama“.

Na nekim usjevima već se primijeti pepelnica

Ozime žitarice ostaju na poljima tijekom cijele zime, a za njihovo preživljavanje ključna je sposobnost prilagođavanja na hladne dane. Pogoduje im polagano hlađenje tla u razdoblju jeseni i početkom zime. Takvi vremenski uslovi stvaraju otpornost. Ozimi usjevi mogu izdržati hladnoću, ali stradaju ako dolazi do oscilacija temperature, naročito ako su ti prijelazi nagli. Dodatni problem je zima bez snijega. Dovoljan je 1 cm snježnog pokrivača da zaštiti biljke, ali ako njega nema, nastaju problemi. Javljaju se i brojni štetnici i bolesti, posebno truleži i plijesni na vlažnom tlu, tvrde stručnjaci.

Kakva su iskustva poljoprivrednika?

Suljo Hasanbašić, Moševac: „Osjetimo ove vremenske neprilike, nikako da krene onako kako smo navikli. Usjeve hvata pepelnica i ostale bolesti, nije bilo snijega, a pšenica hoće da je 'pritisne' snijeg. Osjetićemo to sve na prinosima. Aprilski mraz osjetići se i na prinosima voća. Imam jabuke i šljive, a procjenjujem da je stradalo više od polovine uroda. Mraz je 'spalio' i krompir kod koga je bio posijan na otvorenom. Najteže je poljoprivrednicima, ali Bože moj, raditi se mora. Sve ovo odraziće se i na prinose, a i na cijene“.

Senad Bajrić, Šije: „Pšenice imamo dulum-dva, a da snijega nije bilo osjetili smo posebno mi koji živimo u brdu. Nadamo se da će namiriti ove padavine posljednjih dana, dobro će nam doći, posebno za proizvodnju na otvorenom“.

Safida Kruško, Moševac: „Uglavnom rasadu i povrće gajim u plastenicima, a imam i svoju vodu. Za sada nisam osjetile posljedice aprilskih mrazeva ni to što nije bilo toliko padavina tokom ranog proljeća. Cijene rasade ostale su iste kao i prošle godine, 70 pfeninga sam i prošle godine prodavala po struku, tako i ove godine, jedino je lubenica 1,50 KM po struku“.

Sija Kruško, Šije: „Pod pšenicom imamo tri dunuma, a kako nije bilo snijega, primijetila sam da mi nije ko do sada. Bolesti, hvala Bogu nema, ali je pšenica ostala nešto niska. Valjda se šta popravi nakon ovih kiša. Prije sam znali imati i tonu i po, vidjećemo kako će biti ove godine. Prošle godine nismo imali ništa, izdala godina, slabo bilo skroz“.

 

N.Br./maglaj.net