Subota , 27. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Sevdah se vraća u grad: Koncert Zanina Berbića 21. februara u Maglaju

img

Poštovana publiko. Zadovoljstvo nam je pozvati vas na koncert Zanina Berbića, u srijedu 21.02.2024. od 19,30 sati u kino-sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" u Maglaju.

Ovaj mladi interpretator sevdalinke svoj izvedbeni stil gradio je učeći kako od najistaknutijih, tako i od onih samozatajnih majstora ove naše slavne bosanske pjesme. Ugledni beogradski World Music magazin "Etnoumlje" opisao ga je kao čudesnog mladog čovjeka koji „...nudi ono što nam nedostaje i za šta smo mislili da je otišlo u zaborav. Njegov vokalni i svirački izraz reinkarniraju zvuk Radio Beograda i Radio Sarajeva, iz praskozorja i prepodneva ovih višedecenijskih 'škola' interpretacije narodne muzike. Vraća nas na Pretcareviće, Carevca i plejadu Carevića, vraća nas na vreme radijskih prijenosa uživo kafanskih koncerata, ali i na zlatno doba 'punjenja' radijskih arhiva snimcima lepo oblikovanih glasova i iskričave svirke...“. Zanin već dvadeset godina istrajno njeguje bosansku gradsku pjesmu. Pored vokalnog izraza, također svira i više muzičkih instrumenata među kojima se posebno ističe saz. 

Pored toga što je interpretator sevdalinke, Zanin Berbić je i etnomuzikolog te kustos za tradicionalnu narodnu muziku Etnološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.


Ne propustite priliku da uživate u biserima bosanske pjesme, kako onim poznatim, tako i onim rijetko pjevanim.

Karte možete kupiti u prostorijama Doma kulture "Edhem Mulabdić", svakim radnim danom od 08:00 do 15:00 sati.

 

maglaj.net