Srijeda , 08. May, 2024

KULTURA - CULTURE

Volonteri i volonterke daju svoj doprinos organizaciji ''Studentskog ljeta''

img

"DRAGO NAM JE ŠTO SMO DIO FESTIVALA" 

Festival „Studentsko ljeto“ ne može se zamisliti bez volontera i volonterki, a mladi ovoga grada, srednjoškolci i studenti, uvijek su rado pomagali u organizaciji internacionalne manifestacije koja je jedan od brendova Maglaja. Prema riječima Arnele Tumbić, članice Organizacionog odbora koja je između ostalog zadužena i za volontere, saznajemo da su se volonteri prijavljivali putem Javnog poziva ali i direktno članovima Odbora.

Nama je bilo važno da to budu vrijedni, ozbiljni i odgovorni mladi ljudi koji će biti predani ovom poslu. Ove godine prijavilo nam se 30-tak volontera koji su raspoređeni na različitim poslovima. Kako je vrijeme teklo, dobijali su određena zaduženja, od samog otvaranja manifestaciji u junu mjesecu do završnih večeri festivala. Volonteri su naša desna ruka i pomoć u organizaciji svih segmenata 'Studentskog ljeta'. Zajedno sa njima odradili smo sve pripreme i ostaju nam još dvije festivalske večeri tokom kojih takođe imaju svoje obaveze i zadatke“, ispričala nam je Arnela Tumbić.

Moni Herceg, učenici Mješovite srednje škole Maglaj i Najdi Mulalić, učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“, ovo je druga godina kako su volonterke na Festivalu, a gimnazijalki Uni Kotorić, ovo je prva godina volontiranja.

Kako sam prošle godine prvi put volontirala, nisam imala puno obaveza i mogu reći da sam puno učila od iskusnijih volontera i volonterki. Pomagala sam u prodaji karata, plakatiranju, iscrtavali smo logo festivala na ulicama Maglaja, pomažemo učesnicima, a ove godine posla je ipak nešto više“, ispričala nam je Mona.

Ove godine bila sam uključena u snimanje anketa sa našim sugrađanima, dijelili smo nagrade, radili plakatiranje. Meni je lijepo što mogu reći da sam volonter na festivalu poput 'Studentskog ljeta', nadam se da ću imati priliku voontirati i naredne godine“, dodala je Najda. „Divne priče su mi ispričale moje prijateljice o festivalu, bez obzira što mi je ovo prva godina osjećam iskrenu dobrodošlicu. Tu su oni iskusniji da mi pomgnu ako mi nešto zatreba . Sve smo radile zajedno, radujem se festivalu i naredne godine“, ispričala nam je Una. Kako su nam rekle ove djevojke, tokom trajanja festivala puno se druže sa svim učesnicima, a putem društvenih mreža i dalje ostanu u kontaktu.

Pozivamo sve naše sugrađane da 8.i 9.septembra obavezno budu u sportskoj dvorani, da uživaju u muzici i ponesu samo lijepe uspomene sa 51. Studentskog ljeta“, poručile su naše sagovnornice.

 

 

N.Br./maglaj.net