Subota , 27. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju modni dizajner Adnan Hajrulahović predstavio monografiju ''HAAD''

img

SREDNJEVJEKOVNA BOSNA KAO VJEČNA INSPIRACIJA

 

U okviru „Maglajske zimske čarolije“ Adnan Hajrulahović, bh modni dizajner i kostimograf, u gradu gdje je proveo djetinjstvo i tinejdžerske dane, svojim sugrađanima je predstavio monografiju HAAD, kojom je obuhvaćeno njegovih 20 godina rada u modi i na modnoj sceni. „Živi ljudi, živa publika vas gradi ili vas uništi. Ja sam imao sreću da su me moji klijenti izgradili. Bez njih ne bih mogao izgraditi ono što jesam, ne bih mogao izgraditi takav brend, ni sebe kao dizajnera“, ustvrdio je Hajrulahović na promociji i nastavio. „Monografija je produkt dugogodišnjeg dizajnerskog rada, imao sam potrebu da to ostavim u pisanom formatu, živimo u formatu elektronskih medija, gdje je sve lako prolazno i brzo zaboravljeno, a ja ipak pripadam generaciji koja vjeruje u pisanu riječ, u publikaciju. Imao sam potrebu da tih više od 20 godina zaokružimo u jednu monografiju koja će ostaviti pisani trag. Meni je monografija jako bitna, a s druge strane jedina je modna knjiga odštampana u zadnjih 30 godina u BiH i na izvjestan način predstavlja modnu scenu u BiH. Pored toga što govori o mome radu, u njoj su se našle fotografije stotine naših modela, radovi naših fotografa i sve ono što moda nosi sa sobom“, naglasio je HAAD.

„Moj identitet je nepromjenjiva kategorija“

U svemu što ja jesam, moj identitet je neizbrisiv, ne želim da mijenjam sebe niti sam se ikada mijenja zbog drugih, pa tako i to da sam Maglajlija. To je nepromjenjiva kategorija. U Sarajevu se 20 godina borim da ne budem sarajevski dizajner, jer se nikada nisam osjećao kao Sarajlija. Živim u Sarajevu, plaćam porez, moja djeca su odrasla tu i to je njihov rodni grad. To da sam Maglajlija su moje emocije prema ovom gradu, o mojim uspomenama prema mojim roditeljima, prema dragim ljudima koji još uvijek žive u ovom gradu. Maglaj kakvog ja nosim u sebi i kako ga se sjećam, vjerovatni više nigdje ne postoji osim u mojim sjećanjima i to je jedino mjesto gdje postoji. Današnji Maglaj meni je stran i nepoznat, mijenjaju se kultura, običaji, ljudi, sve se mijenja, ali nepromjenjiva kategorija u mojoj biografiji je Maglaj kao moja odrednica“, kazao je Adnan Hajrulahović-HAAD, a na pitanje kako se osjeća prilikom predstavljanja monografije u Maglaju, odgovorio je. „Teško je bilo šta predstaviti u svome selu. Sjetim se uvijek jedne jako drage gospođe, rahmetli Zlate Krzić koja mi je ispričala priču o tri kazana u kojima se kuhaju ljudi, u dva su bili đavoli da ih vraćaju nazad, a u trećem su se kuhale Maglajlije. Tako je u svakoj sredini, kome god da glava izviri, ta glava 'ode'. Iz svoje mladosti nosim velike traume Maglaja kao grada i toga kako Maglajlije znaju biti vrlo agresivne, etiketirale su me svim i svačim, do trenutka dok se nisam ostvario, a onda su me prigrlili“.

 

Voditelj Muzeja bosanskog kraljevstva u Cazinu

Njegova trajna modna inspiracija je Bosna i srednjevjekovlje, a koliko, govore nazivi njegovih kolekcija – „San o Katarini Kosači“, „Huma“, „Elizabeta Bosanska“, „Mara-Posljednja bosanska kraljica“ i druge. „Pokušao sam tražiti kroz historiju mjesto i vrijeme kada nije bilo podjela, kada smo imali nacionalnu snagu, kada smo bili poštovani kao država a to je bio Srednji vijek“, naglasio je Hajrulahović i dodao da je posebno ponosan na kolekciju „San o Katarini Kosači“ kojom su 2008. godine otvoreni Dani kulture Evrope u Bečkoj vijećnici. „Radeći kroz modu, radeći kao kostimograf na filmu, radeći kao izvršni producent na flmu 'Bosanski vitez' koji je vezan za srednjevjekovlje, ja sam u mom trećem gradu, kako volim reći za Cazin, osnovao Muzej bosanskog kraljevstva, čiji sam osnivač i voditelj muzeja, što je za mene vrlo značajno“, rekao je Adnan Hajrulahović. Tokom promocije, Adnan Hajrulahović-HAAD sa prisutnima je podijelio i svoja razmišljanja o održivoj sredini i važnosti recikliranja, komercijalizaciji i konzumerizmu, idealima ljepote ali i komercijalnim lažima o vječnoj mladosti. Inače, promotorica monografije HAAD bila je Arnela Tumbić, a svoj glasom upotpunila ju je talentovana Sara Osmanhodžić.

 

N.Br./maglaj.net