Srijeda , 08. May, 2024

KULTURA - CULTURE

Kultura čitanja je cjeloživotni proces, mediji trebaju vratiti edukativnu ulogu

img

U JU Opća biblioteka Maglaj jučer je održan okrugli sto Mediji i kultura čitanja na kojem su predavači i gosti iznijeli mišljenja o aktuelnoj situaciji kada je riječ o odnosu prema knjizi, čitanju, ulozi medija u promociji edukativnih sadržaja.

Profesor Univerziteta u Zenici Slavo Kukić kazao je da je kultura čitanja ugrožena te da se protjeruje iz sistema društvenih zbivanja. On je istakao i da su printani mediji ugroženi, gase se dnevni i sedmični listovi te da su mediji (odnosno vlasnici) okrenuti sticanju materijalne koristi.

Saša Rukavina, urednik magazina Dani kazao je da su mediji od tri funkcije koje po definiciji imaju informativnu, edukativnu i zabavnu izgubili skoro dvije.

- Informativna je još u nekim dijelovima ostala, edukativne nema nikako, a zabavna je preuzela primat – kazao je Rukavina.

Ukazao je da su mlađe generacije reducirale jezik kojim komuniciraju, a čemu su doprinijele društvene mreže.

Na skupu se obratio i Mirko Marković, internacionalni konsultant u oblasti umrežavanja u kulturi i medijima iz Beograda navodeći da je od što ranijeg doba potrebno razviti kulturu čitanja kod djece. On je kazao i da biblioteke mogu učiniti djeci prihvatljivim knjige organizirujući zabavne sadržaje kroz koje će se upoznavati i sa svijetom književnosti.

Ispred Fondacije za bibliotečku djelatnost Sarajevo obratio se Edin Urjan Kukavica, književnik, publicista i kolumnista ističući da nije moguće izjednačavati kulturu knjige i samo čitanje.

- Čitanje je osnov kulture življenja – kazao je Kukavica.

On je naglasio da na nivou FBiH godišnje se izdvaja 300.000 KM za sve biblioteke što dovoljno pokazuje odnos vlasti i nadležnih institucija prema tom važnom segmentu obrazovanja jednog društva.

Skupu su se obratili i Amra Varatanović, novinarka Agencije Patria, Nejira Bradarić novinarka Dnevnog avaza, Miralem Zupčević, Društvo novinara BiH i Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača u BiH.

U zaključcima današnjeg okruglog stola istaknuto je da je unapređenje kulture čitanja dugotrajan proces koji kreće od najranijeg doba. Posebno je istaknuta uloga medija koji bi trebali, i pored politike i informativnih sadržaja, više pažnju posvetiti edukativnim sadržajima koji će pronaći put do svoje publike, ali i ostvariti bolju saradnju sa bibliotekama, istakla je Nina Bunjevac Salkić, direktorica Opće biblioteke. 

Naglašena je potreba organizacije sličnih skupova na kojima bi se detektirali problemi ali i tražila i ponudila rješenja koja će donijeti opštu dobrobit bh. društvu. 



(Patria)