Srijeda , 08. May, 2024

KULTURA - CULTURE

Sara Bradarić, predstavnica Maglaja na 51. Festivalu ''Studentsko ljeto'', nastavlja porodičnu tradiciju

img

"VELIKA JE ČAST PREDSTAVLJATI MAGLAJ NA FESTIVALU"

Ove godine grad domaćin Festivala predstavlja Sara Bradarić (18) učenica Mješovite srednje škole Maglaj. Muzika je od najranijih dana prisutna u Sarinoj porodici, a za one koji to možda ne znaju da kažemo da je ona kćerka Hajrudina Bradarića-Žutog koji je i sam učestvovao na Festivalu i pobijedio na jednom od izdanja 80-tih godina. Iako će Sari večer narodne muzike na „Studentskom ljetu“ biti prvi, veliki nastup, vrlo je samouvjerena i optimistična. „Jako mi je drago što ću zapjevati na festivalu, pjevam pred svojim gradom i svojom publikom. Ali, nije mala ni odgovornost stati na festivalsku pozornicu. Želim samo da otpjevam najbolje što mogu i prenesem sve svoje emocije“, priča nam Sara i nastavlja. „Otac mi je od malih nogu usadio ljubav prema muzici i mogu reći da sam uz muziku rasla. Jedno vrijeme sam svirala i gitaru. Kada je otac čuo da ću pjevati na večeri narodne muzike bilo mu je drago što se na neki način nastavlja porodična tradicija, a uslijedili su i brojni savjeti“.

Sara je iskustvo sticala na nastupima na školskim priredbama. „Predstaviću se pjesmom 'Nigdje tako k'o u Bosni nema' koju pjeva Alma Subašić. Mislim da je to pravi izbor za mene, a pjesma nosi i zaista lijepu poruku. Već sam imala probe sa festivalskim orkestrom kojeg vodi prof. Amir Muharemović, svi su zaista divni, mislim da smo se dobro uklopili. Prof. Muharemović mi je dao niz korisnih savjeta kao i Amer Šehić, virtuoz na harmonici, sve pohvale za njih“, kazala nam je Sara i dodala da malo treme pred 8. septembar ipak ima. „Sigurna sam da ću na pozornici dati svoj maksimum, a svim posjetiocima poručujem da samo uživaju u muzici tokom cijele večeri ali i u subotu. Nadam se da ću ispuniti sva očekivanja“, poručila je Sara.

Prema riječima prof. Benjamina Hasanića, člana Organizacionog odbora koji je bio zadužen i za odabir učesnika, Sarina prijava za učešće na Festivalu pristigla je gotovo odmah, čim je raspisan Javni poziv. „Saru nisam lično poznavao. Čuo sam priče o jednoj mladoj djevojci koja nastupa na školskim priredbama, ali da do sada nije učesvovala na drugim festivalima. Preslušao sam njenu prijavu i bio sam prijatno iznenađen da tako mlada djevojka pažnju pridaje narodnoj pjesmi. Već nakon nekoliko sekundio bio sam oduševljen njenim načinom izvedbe ove kompozicije koja je pisana u duhu sevdalinke. Posebno mi se dopala njena boja glasa i 'ukrasi' koji su neobično za tako mladu djevojku. Imali smo probe sa orkestrom, na kojima je Sara bila vrlo opuštena i sa velikom lakoćom izvodi kompoziciju. Mislim da će Sara biti odlična na festivalskoj pozornici i da će dostojno predstaviti grad domaćin Festivala“, ispričao nam je Hasanić.

 

N.Br./maglaj.net