Srijeda , 08. May, 2024

KULTURA - CULTURE

Nove nagrade za pjesnikinju Aminu Hrnčić (FOTO)

img

NAGRAĐANA PJESMA IZ NOVE ZBRIKE „TRI ŽIVOTA JUŽNIJE“

Maglajki Amini Hrnčić, nakon zbirki poezije „Oktava“ i „Put za Agape“, objavljena je i treća zbirka pod nazivom „Tri života južnije“ u izdanju festivala „Šumadijske metafore“. U Mladenovcu (Srbija) nedavno je održana dodjela nagrada i promocija ovogodišnjih izdanja festivala „Šumadijske metafore“, uključujući i Amininu zbirku "Tri života južnije".

Zaista sam zadovoljna organizacijom promocije i generalno festivala, uredništvom knjige kao i gostoprimstvom Centra za kulturu i turizam Mladenovac. Ovom prilikom još jednom veliko hvala uz dio atmosfere“, izjavila je Amina nakon promocije. Inače, na festivalu „Šumadijske metafore“ Amina Hrnčić osvojila je prvu nagradu za prozu i to za priču „Dostavljač“, a prva nagrada joj je pripala i za poeziju, za pjesmu „Oči starije od ovog svijeta“. „Nema sumnje da će poezija Amine Hrnčić biti čitana i pročitana. 'Tri života južnije' je savršeno uspjelo fragmentirano svjedočanstvo o naporima duha i intelekta, u savladavanju ogoljelog prostora-provalije (zatečene) slike svijeta i mogućih (sasvim ljudskih) pretpostavki o njegovoj drugačijoj, boljoj, nipošto idealizovanoj predstavi, ljekovito će djelovati na sve koji ka njoj budu posegnuli: postajući poezijom i kroz poeziju, na trenutak barem drugačiji i bolji ljudi“, napisao je Ognjen Petrović u prikazu Aminine zbirke.

Pojedine pjesme iz ove zbirke do sada su prevedene i objavljene na italijanskom, španskom, kineskom, makedonskom i engleskom jeziku, u časopisima i antologijama u Evropi, SAD-u, Kini, Australiji, Novom Zelandu i Peruu i nagrađene su na nekoliko festivala. Uokvirene u svoju konačnu formu u "Tri života južnije", našle su svoj dom.

Hrnčić, inače magistra farmacije živi, radi i stvara u Novom Sadu gdje je zasnovala i porodicu, a u rodnom gradu prije dvije godine predstavila je zbirku poezije „Oktava“.

Za svoju poeziju osvojila niz nagrada

Amina Hrnčić dobitnica je niza regionalnih i međunarodnih nagrada. Na konkursu za prvu knjigu Književne omladine Valjeva svojevremeno je pobijedila sa zbirkom poezije „Put za Agape“, drugu nagradu osvojila je na 29.Festivalu „Panonski galeb“ u Subotici, a prvu na konkursu „Moj dom je tamo gdje sam ja“ u Mladenovcu. Bila je u užem izboru za književnu nagradu „Slovo Gorčina“ u Stocu, finalistkinja je „Rakovićevih večeri poezije“ u Bijelom Polju te „Festivala poezije za decu“ u Crvenki. Pobijedila je na 51. „Festivalu poezije mladih“ u Vrbasu u okviru čega je nastala zbirka poezije „Oktava“. Takođe, prošle godine osvojila je treću nagradu na „Ratkovićevim večerima poezije“, a dobitnica je i treće nagrade za poeziju festivala „Zheng Nian Cup“ u Kini, čiji su organizatori Pekinški institut za kinesku kulturu Zheng Nian i Izložbena sala kineskih umjetnika i kao i prve nagrade za poeziju „Milan Dunđerski“. Njena poezija objavljena je u nekoliko desetina zajedničkih zbornika i književnih časopisa u zemljama regiona.



 

N.Br./maglaj.net